ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΚΕΪΚ
Αφράτη, αρωματική και γεμάτη ζουμερά κομμάτια μήλου! Η κανέλα-ζάχαρη την απογειώνει.
Υλικά
Για το κέικ:- 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 170 γρ. ζάχαρη ψιλή
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κούπα γάλα
- 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τα μήλα:
- 3 μεσαία μήλα
- 2 κ.σ. ζάχαρη ψιλή
- 1 κ.γ. κανέλα
Για το μείγμα ζάχαρης:
- 70 γρ. καστανή ζάχαρη (light)
- 1 κ.γ. κανέλα
Για το γλάσο:
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 2-3 κ.σ. γάλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με την κανέλα και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα δεύτερο μπολ κόβουμε τα μήλα σε κυβάκια, ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα αφήνουμε να μαλακώσουν λίγο.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Ρίχνουμε τη βανίλια, το γάλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (25 εκ.) ή στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
- Ρίχνουμε το ⅓ της ζύμης στη φόρμα και πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλας.
- Απλώνουμε τα μισά μήλα, πασπαλίζουμε ξανά με λίγη κανελοζάχαρη.
- Προσθέτουμε λίγο παραπάνω από το μισό μείγμα κέικ που έμεινε, τα υπόλοιπα μήλα και το υπόλοιπο μείγμα ζάχαρης.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
- Με μαχαίρι ή ξυλάκι δημιουργούμε ελαφριά νερά στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (με αέρα) για περίπου 50 λεπτά, μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει με ελάχιστη υγρασία.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 25 λεπτά πάνω σε σχάρα.
- Ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με το γάλα μέχρι να έχουμε ένα γλάσο και το περιχύνουμε.
Tips:
- Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Μην ανοίγετε τον φούρνο κατά την διάρκεια ψησίματος γιατί το κεικ θα "κάτσει".
- Μην παραψησετε το κέικ γιατι θα στεγνώσει τελείως.
Δημιουργός συνταγής: Elena Psillia
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!