Μοσχαράκι γιουβέτσι

Γιουβέτσι με μοσχάρι

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ


Ένα κλασικό, παραδοσιακό φαγητό που γεμίζει το σπίτι με υπέροχα αρώματα και γίνεται λουκούμι!


Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • λίγη ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό
  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 λίτρο ζεστό νερό (ή όσο χρειαστεί)
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κύβο ζωμό (προαιρετικά)


Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια χύτρα ή βαθιά κατσαρόλα. 
  2. Προσθέτουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
  4. Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καβουρδίζουμε ελαφρώς. 
  7. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, το θυμάρι και το μπαχάρι.
  8. Προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
  9. Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να γίνει ελαφρώς χρυσό.
  10. Μεταφέρουμε το κριθαράκι σε ένα ταψί, προσθέτουμε το μαγειρεμένο μοσχάρι με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό νερό και τον κύβο ζωμού.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να δέσει το φαγητό (περίπου 20-25 λεπτά).
  12. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!


Δημιουργός συνταγής: Pellumbesha Lumi

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget