
ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Ένα κλασικό, παραδοσιακό φαγητό που γεμίζει το σπίτι με υπέροχα αρώματα και γίνεται λουκούμι!
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε μερίδες
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 4 ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- λίγη ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό
- 2-3 κόκκοι μπαχάρι
- 1 λίτρο ζεστό νερό (ή όσο χρειαστεί)
- Αλάτι, πιπέρι
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κύβο ζωμό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια χύτρα ή βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα καρότα και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον καβουρδίζουμε ελαφρώς.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη δάφνη, την κανέλα, το θυμάρι και το μπαχάρι.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να γίνει ελαφρώς χρυσό.
- Μεταφέρουμε το κριθαράκι σε ένα ταψί, προσθέτουμε το μαγειρεμένο μοσχάρι με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό νερό και τον κύβο ζωμού.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να δέσει το φαγητό (περίπου 20-25 λεπτά).
- Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 5-10 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Δημιουργός συνταγής: Pellumbesha Lumi
