ΜΠΡΙΑΜ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ
Ένα πεντανόστιμο και αρωματικό φαγητό, γεμάτο χρώματα και γεύσεις. Η κατσαρόλα γεμίζει με την πλούσια μυρωδιά των λαχανικών και των μπαχαρικών, ενώ το φαγητό συνδυάζεται ιδανικά με φέτα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.
Υλικά
- 2 πατάτες, κομμένες σε φέτες
- 1 μικρό κολοκυθάκι, κομμένο σε φέτες
- 2 μικρές μελιτζάνες, κομμένες σε φέτες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
- Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα και το μαγείρεμα)
- 3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- ½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)
- ½ κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
- Μια ιδέα κάρυ
- ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- ½ ποτήρι ζεστό νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις πατάτες, το κολοκυθάκι, τις μελιτζάνες και την πιπεριά Φλωρίνης σε φέτες ή λωρίδες.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρώς τα λαχανικά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το σκόρδο, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, το κάρυ, τη ζάχαρη και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά που τηγανίσαμε προηγουμένως, φροντίζοντας να καλυφθούν με τη σάλτσα.
- Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και η σάλτσα να μείνει με το λάδι της.
- Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη από πάνω για επιπλέον άρωμα.
- Σερβίρουμε το μπριάμ ζεστό, συνοδεύοντάς το με φέτα και φρέσκο ψωμί. Ένας απλός, μα συνάμα μαγικός συνδυασμός!

Δημιουργός συνταγής: Σοφία Παπα
