ΜΠΡΙΑΜ
Λαχταριστό, μελωμένο μπριάμ, γεμάτο χρώματα και αρώματα! Ένα κλασικό φαγητό με λαχανικά που λιώνουν στο στόμα, δεμένα με το άρωμα του ελαιολάδου, των μυρωδικών και της ντομάτας.
Υλικά
- 2 μελιτζάνες, πλυμένες και χοντροκομμένες
- 2 πιπεριές πράσινες, κομμένες σε λωρίδες
- 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λωρίδες
- 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- 2 πατάτες, κομμένες σε κύβους ή φέτες
- 2 ντομάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 1 μικρό κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (Pummaro)
- μαύρο πιπέρι
- 1 κ.σ.νοστιμιά της Κνορ (προαιρετικά)
- λίγη ρίγανη
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή απευθείας σε ένα ταψί, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά: τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες και τις ντομάτες.
- Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το μαύρο πιπέρι, το μείγμα μπαχαρικών (αν χρησιμοποιούμε), τη ρίγανη, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά με τα μυρωδικά και τη σάλτσα.
- Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να μελώσουν, αφήνοντας μόνο το λαδάκι τους.
- Σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό, συνοδεύοντας με φέτα και ψωμί για βούτες!
Απολαμβάνουμε ένα απλό, αλλά πεντανόστιμο λαδερό φαγητό γεμάτο μεσογειακά αρώματα!
Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi