
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
Αυτή η σοκολατόπιτα είναι ζουμερή, αφράτη και γεμάτη γεύση σοκολάτας, με διακριτική αρωματική νότα πορτοκαλιού. Το γλάσο κουβερτούρας την απογειώνει!
Υλικά
(Οι μετρήσεις έγιναν με κούπα δοσομετρητή των 250 ml)
Για τη σοκολατόπιτα:
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 4 βανίλιες
- 1 κ.γ. αλάτι
- 6 κ.σ. κακάο
- 1 κούπα νερό
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2/3 κούπας ηλιέλαιο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 2 κούπες ζάχαρη
Για το γλάσο:
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. κουβερτούρα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, τις βανίλιες, το αλάτι και το κακάο.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το νερό, τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ξύδι και τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί και αδειάζουμε το μείγμα μέσα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 160°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
- Μόλις αρχίσει να αχνίζει (χωρίς να βράσει), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και την αφήνουμε 1 λεπτό.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα λείο γλάσο.
- Μόλις η σοκολατόπιτα βγει από τον φούρνο περιχύνουμε με το γλάσο.
