Σπιτική λαγάνα – Εύκολη, παραδοσιακή συνταγή

Φτιάξτε αφράτη, τραγανή και εύκολη λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα με απλά υλικά και υπέροχη γεύση!

ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ


Η λαγάνα είναι το απόλυτο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας! Αυτή η συνταγή δίνει αφράτη, τραγανή λαγάνα με υπέροχο άρωμα και γεύση.


Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για ψωμί 
  • 2 φακελάκια (16 γρ.) ξηρή μαγιά 
  • 1 κ.σ. μέλι 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ. αλάτι 
  • Νερό όσο χρειαστεί 
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι 

Για το άλειμμα
  • ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό 
  • 1 κ.σ. μέλι 


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το μέλι και το ελαιόλαδο. 
  2. Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  4. Ζυγίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε κομμάτια των 150 γρ. 
  5. Καθένα το πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας. 
  6. Σε ένα βαθύ πιάτο, διαλύουμε 1 κ.σ. μέλι σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. 
  7. Βουτάμε τη λαγάνα πρώτα εκεί και μετά τη βουτάμε στο σουσάμι, καλύπτοντας την επιφάνειά της ομοιόμορφα. 
  8. Αφήνουμε τις λαγάνες να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά. 
  9. Στη συνέχεια, πιέζουμε την επιφάνειά τους με την ανάποδη μιας ξύλινης κουτάλας για να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές τρύπες. 
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές. 

Απολαμβάνουμε τη λαγάνα φρέσκια, συνοδεύοντας με τα αγαπημένα μας νηστίσιμα!

Δημιουργός συνταγής: Marina Markou

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget