
ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΑΓΑΝΑ
Η λαγάνα είναι το απόλυτο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας! Αυτή η συνταγή δίνει αφράτη, τραγανή λαγάνα με υπέροχο άρωμα και γεύση.
Για το άλειμμα
Απολαμβάνουμε τη λαγάνα φρέσκια, συνοδεύοντας με τα αγαπημένα μας νηστίσιμα!
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για ψωμί
- 2 φακελάκια (16 γρ.) ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. αλάτι
- Νερό όσο χρειαστεί
- ½ φλιτζάνι σουσάμι
Για το άλειμμα
- ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, το μέλι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ζυγίζουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε κομμάτια των 150 γρ.
- Καθένα το πλάθουμε σε οβάλ σχήμα, δίνοντάς του το χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας.
- Σε ένα βαθύ πιάτο, διαλύουμε 1 κ.σ. μέλι σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό.
- Βουτάμε τη λαγάνα πρώτα εκεί και μετά τη βουτάμε στο σουσάμι, καλύπτοντας την επιφάνειά της ομοιόμορφα.
- Αφήνουμε τις λαγάνες να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά.
- Στη συνέχεια, πιέζουμε την επιφάνειά τους με την ανάποδη μιας ξύλινης κουτάλας για να σχηματίσουμε τις χαρακτηριστικές τρύπες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 200°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Απολαμβάνουμε τη λαγάνα φρέσκια, συνοδεύοντας με τα αγαπημένα μας νηστίσιμα!
Δημιουργός συνταγής: Marina Markou
