ΣΤΡΙΦΤΑ ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Αυτά τα αφράτα, αρωματικά μηλοπιτάκια είναι γεμισμένα με καραμελωμένα μήλα, κανέλα και μαρμελάδα βερίκοκο, που απογειώνει τη γεύση τους!
Υλικά (για 16 μηλοπιτάκια)
- 3 μέτρια μήλα
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 3 κ.σ. βούτυρο καλής ποιότητας
- 1 κ.γ. κανέλα
- 6 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο (προαιρετικά, αλλά κάνει τη διαφορά!)
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1 κρόκος αυγού
- Λίγο γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Σε ένα τηγανάκι, λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα και την καστανή ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Παίρνουμε ένα φύλλο σφολιάτας και το ανοίγουμε ελαφρώς με έναν μικρό πλάστη.
- Αλείφουμε την επιφάνειά του με μαρμελάδα, απλώνοντάς τη παντού.
- Αφού η γέμιση έχει κρυώσει, τη σκορπίζουμε ομοιόμορφα πάνω από τη μαρμελάδα.
- Κόβουμε τη σφολιάτα σταυρωτά, ώστε να δημιουργηθούν 4 κομμάτια.
- Έπειτα, κόβουμε το κάθε κομμάτι ξανά στη μέση κατά μήκος, ώστε να έχουμε συνολικά 8 λωρίδες.
- Παίρνουμε μία λωρίδα και την τυλίγουμε σε ρολό από τη μακριά πλευρά.
- Χαράζουμε το ρολό στη μέση (χωρίς να φτάσουμε μέχρι την άκρη, αφήνοντας περίπου 3 εκ.) και το στρίβουμε σε πλεξούδα.
- Τοποθετούμε τα μηλοπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνειά τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (αντιστάσεις) και μόλις βάλουμε το ταψί μέσα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.
- Αφήνουμε τα μηλοπιτάκια να κρυώσουν καλά και, αν θέλουμε, τα πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.
- Απολαμβάνουμε τραγανά, αρωματικά και απολαυστικά μηλοπιτάκια με τον καφέ ή το τσάι μας!
