
ΣΤΡΙΦΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙΩΝ
Φτιάξτε την πιο τραγανή στριφτή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και λαχταριστή γέμιση τυριών! Εύκολη συνταγή για κάθε περίσταση.
Υλικά
Για τη γέμιση:- 300 γρ. φέτα κατσικίσια, θρυμματισμένη
- 200 γρ. κασέρι ή γραβιέρα, τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη
- 4 αυγά, χτυπημένα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- Αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με την αλμύρα των τυριών)
- Πιπέρι άσπρο
Για τη ζύμη:
- 350 γρ. φύλλο κρούστας
- Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Για την επικάλυψη:
- 1 αυγό
- 200 γρ. γάλα φρέσκο
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- Σουσάμι, μαύρο σουσάμι και παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη φέτα και το κασέρι.
- Σε ένα δεύτερο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με σύρμα, προσθέτουμε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο μπολ με τα τυριά, αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή στο αλάτι) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε λίγη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του.
- Τυλίγουμε μία φορά, διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και συνεχίζουμε το τύλιγμα, χωρίς να το σφίγγουμε πολύ.
- Στρίβουμε το ρολό σε σχήμα σαλιγκαριού και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ταψιού Νο 28.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας το επόμενο ρολό εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, σχηματίζοντας έναν κύκλο.
- Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας πολύ καλά με ελαιόλαδο και προσθέτουμε και τα 10 γρ. ελαιόλαδο της επικάλυψης.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε το αυγό με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα, φροντίζοντας να πάει παντού.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαύρο σουσάμι και παπαρουνόσπορο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και ψήνουμε την πίτα για περίπου 55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και να γίνει τραγανή.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρουμε.