Τυρόπιτα αφράτη χωρίς φύλλο

Αφράτη τυρόπιτα με σόδα και τρία είδη τυριών

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ


Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια πεντανόστιμη τυρόπιτα, αφράτη και γεμάτη γεύση. Ιδανική για πρωινό, κολατσιό ή ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι. Το μυστικό της βρίσκεται στην απλότητα των υλικών.
 


Υλικά


  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. γάλα
  • 330 γρ. σόδα (αναψυκτικό)
  • 4 αυγά
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 300 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (π.χ. γκούντα, ένταμ, ρεγκάτο)
  • 250 γρ. φέτα
  • Πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
  • Αλάτι (με μέτρο, λόγω των τυριών)
  • 1/2 κ.γ. ξερός δυόσμος

Για το πασπάλισμα:
  • Σουσάμι και διάφορα σποράκια (προαιρετικά, π.χ. ηλιόσποροι, παπαρουνόσπορος)


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι. 
  2. Προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα και το γιαούρτι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και τη φέτα, την οποία θρυμματίζουμε με τα χέρια μας. 
  4. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
  5. Προσθέτουμε το πιπέρι, τον δυόσμο και, αν χρειάζεται, λίγο αλάτι (δοκιμάζοντας πρώτα, καθώς τα τυριά είναι ήδη αλμυρά).
  6. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ. 
  7. Στη συνέχεια το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με το πιρούνι μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
  8. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα. 
  9. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και, αν θέλουμε, διάφορα σποράκια για επιπλέον υφή και γεύση.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η τυρόπιτα και να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα.
  11. Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε, ώστε να κοπεί πιο εύκολα και να αναδειχθεί καλύτερα η υφή της.


Δημιουργός συνταγής: Βικη Αναματερου

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget