ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΦΡΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για μια πεντανόστιμη τυρόπιτα, αφράτη και γεμάτη γεύση. Ιδανική για πρωινό, κολατσιό ή ως συνοδευτικό σε ένα τραπέζι. Το μυστικό της βρίσκεται στην απλότητα των υλικών.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. γάλα
- 330 γρ. σόδα (αναψυκτικό)
- 4 αυγά
- 3 κ.σ. γιαούρτι
- 300 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (π.χ. γκούντα, ένταμ, ρεγκάτο)
- 250 γρ. φέτα
- Πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
- Αλάτι (με μέτρο, λόγω των τυριών)
- 1/2 κ.γ. ξερός δυόσμος
Για το πασπάλισμα:
- Σουσάμι και διάφορα σποράκια (προαιρετικά, π.χ. ηλιόσποροι, παπαρουνόσπορος)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε το γάλα, τη σόδα και το γιαούρτι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά και τη φέτα, την οποία θρυμματίζουμε με τα χέρια μας.
- Ανακατεύουμε καλά ώστε να διανεμηθούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
- Προσθέτουμε το πιπέρι, τον δυόσμο και, αν χρειάζεται, λίγο αλάτι (δοκιμάζοντας πρώτα, καθώς τα τυριά είναι ήδη αλμυρά).
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ.
- Στη συνέχεια το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με το πιρούνι μέχρι να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αδειάζουμε μέσα το μείγμα, φροντίζοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι και, αν θέλουμε, διάφορα σποράκια για επιπλέον υφή και γεύση.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η τυρόπιτα και να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα.
- Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε, ώστε να κοπεί πιο εύκολα και να αναδειχθεί καλύτερα η υφή της.
Δημιουργός συνταγής: Βικη Αναματερου
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!