
ΧΟΝΤΡΑ, ΜΑΛΑΚΑ COOKIES ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Μυρωδάτα, λαχταριστά cookies με μαλακή καρδιά και πλούσια γεύση σοκολάτας – ό,τι πρέπει για καφέ, γάλα ή… νυχτερινή επιδρομή στην κουζίνα!
Υλικά (για περίπου 16 μεγάλα cookies):
- 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 ½ κ.γ. κορν φλάουρ (μην το παραλείψετε, τα κάνει πιο μαλακά)
- ½ κ.γ. αλάτι
- 170 γρ. αγελαδινό βούτυρο (λιωμένο – όχι μαργαρίνη)
- 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 135 γρ. καστανή μαλακή ζάχαρη με μελάσα (την σκούρα)
- 1 μεγάλο αβγό + 1 κρόκος (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 170 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη (55–58% κακάο) – όχι σταγόνες
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Σε δεύτερο μπολ, λιώνουμε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε την κρυσταλλική και την καστανή ζάχαρη, το αβγό, τον επιπλέον κρόκο και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με σύρμα ή κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε στο τέλος τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε ξανά για να πάει παντού.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να κρατήσουν το σχήμα τους και να μη απλώσουν υπερβολικά στο ψήσιμο.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά ώστε να πλάθεται πιο εύκολα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C, στον αέρα. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
- Με εργαλείο για παγωτό, πλάθουμε μπάλες περίπου 55 γρ. η καθεμία. Τις τοποθετούμε στις λαμαρίνες, αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους γιατί απλώνουν ελαφρώς.
- Ψήνουμε για περίπου 11 λεπτά — τα μπισκότα θα φαίνονται μαλακά και ίσως λίγο άψητα στη μέση, αλλά έτσι πρέπει. Μην τα παραψήσετε!
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη λαμαρίνα για 10 λεπτά, κι έπειτα τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
- Όταν κρυώσουν εντελώς, τα φυλάμε σε μεταλλικό κουτί ή αεροστεγές δοχείο. Διατηρούνται μαλακά και φανταστικά για 3–4 μέρες (αν προλάβουν!).
Πρόταση: Αν θέλουμε, μπορούμε να φυλάξουμε λίγη έξτρα σοκολάτα για να την πατήσουμε ελαφρώς πάνω στα μπισκότα πριν τα ψήσουμε — πιο εντυπωσιακά και σοκολατένια!
